VISSZHANG

(Online interaktív színházi játék)

Galéria

Ady Endre, Juhász Gyula, Weöres Sándor, Pilinszky János, Latinovits Zoltán… Csak néhány magyar híresség azok közül, akik súlyos alkoholproblémákkal küzdöttek. Ma Magyarországon a lakosság több, mint 9%-a küzd kisebb-nagyobb mértékben az alkoholizmussal, az éves elhalálozások csaknem 20%-a hozható összefüggésbe alkoholbetegséggel. Az alkoholproblémákkal küzdő férfiak 90%-a tagadja érintettségét. Az alkoholizmus nem feltétlen jelent napi szintű alkoholfogyasztást, és nem minden esetben jár együtt lerészegedéssel.
Mindössze néhány megdöbbentő adat, mellyel bizonyítani szeretnénk milyen iszonyatosan fontos szembenézni a problémával és beszélni róla. Fontos, de nehéz. Nehéz, mert egyrészt tabu, másrészt elfogadott. Mit tehetünk, ha munkahelyünkön, esetleg szűkebb környezetünkben, akár saját bőrünkön tapasztalunk alkoholizmusból fakadó súlyos működési zavarokat?
Mi saját művészi eszközeink segítségével, szakemberek és drámapedagógusok bevonásával szeretnénk egy előadáson és egy hozzá kapcsolódó feldolgozó foglalkozáson keresztül közösen gondolkodni nézőinkkel a témáról.

A kisfilm és a köré épülő foglalkozás létrehozásában közreműködött az
INDIT Közalapítvány. 

“Még több ilyen lehetne. Nagyon- nagyon érdekes volt. Sok mindent megtudhattunk a másikról és önmagunkról.”

“Kicsit külsősnek éreztem magam így újként csatlakozva a csapathoz és most kicsit jobb, hogy így megismertelek titeket. Rengeteg mindent kaptam a filmből is…. Sok mindennel nem vagyok egyedül és ez megnyugtat kicsit…”

“Engem megviselt a film, de építő jellegű megviselés volt… Profitáltam belőle.”

“Több irányból is érintette ennek a két órának a témája a mostani gondolataimat… Jó továbbgondolni ezt…”

“Köszönöm a csapatunk nevében, mert most ebben az elzárt, online világban nagyon hiányoznak a találkozásaink és ez most nekem sokat hozott vissza….”

Írta: Fábián Gábor
Dramaturg: Khaled-Abdo Szaida
Operatőr: Rumann Gábor
Fény: Jankó Mátyás
Hang: Nagy Roland
Rendezte: Herczeg Adrienn

Játsszák: Bacskó Tünde, Fábián Gábor,
Bognár Csaba / Dr. Szemelyácz János

A darabban elhangzanak Tisza Kata: A legjobb hely a városban te vagy – Terápiás versek c. kötetéből részletek és Keresztesi József versei

Bemutató: 2020. december 11.

További információk:
Időtartam: 120 perc
Ajánlott életkor:
Ideális nézőszám: 22 fő
Technikai igények:
Zoom