BACSKÓ TÜNDE…

A Tandem két nyergében egy pécsi színészpáros ül: Bacskó Tünde és Fábián Gábor.
Két, Debrecenből elszármazott adys diák, akik időközben sok színházban, sokféle színházi műhelyben és közegben dolgoztak. Külön utakon jártak, míg 2017-ben, Pécsett találkoztak újra, játszottak együtt először, majd 2019 őszén megalapították a Tandem Színházat, ill. az azt fenntartó egyesületet.

Bacskó Tünde kőszínházi (József Attila Színház, Pécsi Nemzeti Színház) szerepei után a Stúdió K-ban töltött két éve meghatározó volt számára. 2002 óta szabadúszóként működött, majd 2006-tól a társulat nélküli Pécsi Harmadik Színház visszatérő színésze, Vincze János rendezéseiben.
A teljesség igénye nélkül: volt Pécsett Makrancos Kata, spájzban elbújt orosz katonalány a Tizedesben 🙂, Sally Bowles. Mucsi és Scherer mellett játszott Szomjas György Gengszterfilmjében. A Stúdió K-ban Fodor Tamással és Hajdu Szabolccsal dolgozott két intenzív évadot. Hajdu „A te országod” c. filmjében nyújtott alakításáért a 42. Magyar Filmszemle Legjobb Színésznő Díját kapta 2011-ben. Vincze János rendezéseiben a Nő (Prah), Irma (Bányavirág), Maureen Folan (Piszkavas) szerepei kiemelkedőek. Az Aradi Kamaraszínházzal közös produkcióban is játszott. Vári Éva után ő a másik pécsi Piaf. Borisz Jaksovval közösen jegyeznek egy tematikus sanzonestet ´56-ról.
Két lábbal áll a földön. Igen, ő játszott a Jóban rosszban. A PTE ÁOK orvosképzését segíti: a beteg-orvos kommunikációs kurzusok színész közreműködője.
Érzékenysége, változtatni akarása nemcsak a színpadnak szól, hiszi, hogy a színháznak építő és nevelő szerepe van. Szerepei bőr alá nyúlnak, nemcsak a nézőknek, hiszi, hogy őt is komolyan formálják. A Szociopoly pécsi előadásában kamumentes nőalakjai már rendesen odavágtak, 2019 őszén, immár a Tandem alapító tagjaként a hajléktalanság övezte előítéletek megszüntetése ellen szeretne tenni, ezért játszik, dolgozik: Fábián Gáborral közösen hozták létre a Fapados revüt és a harmadik, ugyancsak debreceni származású művésszel, Papp Melinda rendezésében a gyerekeknek szóló Kóbor szálló c. előadást. A legfrissebb Tandem-szerepe a Visszhangban Fruzsina, a feleség.

Ő Bacskó Tünde.

#BacskóTünde #TandemSzínház #Gengszterfilm #ATeországod #StúdióK #PécsiHarmadikSzínház #pécsiszínésznő