A LEPRIKÓNOK ÁTKA C. KALANDJÁTÉK BEMUTATÁSA HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK SZÁMÁRA

Rajtunk is múlik, hogy az utánunk következő generációk tagjai képesek-e egymással együttműködni, valamint érzékenyen reagálni a társadalmi problémákra. Ennek szellemében született Varró Dániel verses meséje nyomán A leprikónok átka c. interaktív vita- és kalandjátékunk, tantermi előadásként, a demokratikus vitakultúra fejlesztését fókuszba állítva. Az előadás létrehozásában a Demokratikus Ifjúságért Alapítvánnyal (DIA) dolgoztunk együtt – az alapítvány fejlesztette ki a VOX POPULI elnevezésű vita-társasjátékot, melynek szabály- és fogalomrendszerét felhasználva tettük interaktívvá az eredeti mesét.

A közönség a játék során meghozott döntéseivel egy kis viking vitézt irányít, akinek az a feladata, hogy megtörje a faluját sújtó átkot. Az interaktív mesekönyvekből jól ismert módon a történet bizonyos pontokon elágazik, és ahogy a könyvben máshová kell lapozni a folytatásért, az előadás során a szereplők a döntésnek megfelelő szövegrészlettel folytatják a mesét. A verses mese minden versszakának végén választási lehetőséget ajánlunk a nézőknek. Ezek a döntési helyzetek néha csak egyszerű tippelésre adnak lehetőséget, de akadnak olyan sorsfordító szituációk is, ahol a rendelkezésre álló információk alapján mérlegelni kell. Ekkor – a VOX POPULI szabályrendszerét felhasználva – vitát generálunk, érveket sorakoztattatunk pro és kontra, majd egy szavazás nyomán megismerjük a többségi álláspontot, vagyis valós és felelős társadalmi egyeztetést modellezünk. Mindezzel egy demokratikus közösség lenyomatát képezzük, ahol a különböző állásponton lévő személyek nem egymás ellenségei, hanem partnerei – hiszen, csak így vihetik sikerre a főhős küldetését.

“A résztvevőket teljes mértékben bevonó és megmozgató színdarab született, amely többek között demokratikus értékeket is közvetít a nézők felé, akik saját élményként tapasztalhatják meg az érvekben és a vitában rejlő erőt a döntések meghozatala során. Gratulálunk nektek, öröm volt veletek együtt dolgozni!” /Lencse-Csík Orsolya – Demokratikus Ifjúságért Alapítvány/

Társulatunk egyesületi formában működik, pályázati forrásokból és előadásaink – egyelőre csekély – bevételéből tudjuk működésünket finanszírozni. A közelmúltban több alkalommal hátrányos helyzetű gyermekek közt jártunk, s saját bőrünkön tapasztaltuk, hogy mennyire ki vannak éhezve a mesékre, a színházra, a kultúrára. Melyhez joguk van ugyan, de lehetőségük hozzájutni alig-alig. Hozzájuk szeretnénk elvinni legújabb mesénk tanulságát: Csak együtt lehetünk sikeresek!

Ha Te is fontosnak tartod független színházunk munkáját, a témát – támogass bennünket! Mert: ADNI JÓ!

Az adománygyűjtésről bővebb információk itt ->>