ESÉLY, KIVÁLTSÁG, IGAZSÁGTALANSÁG

Befejeződött az Európai Unió által támogatott Közös Értékeink programunk első szakasza, melynek keretében régiónk 3 gimnáziumában – a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban, a Pécsi Janus Pannonius Gimnáziumban és a Pécsi Leőwey Klára Gimnáziumban – mutattuk be Szociopoly c. interaktív társadalmi társasjátékunk.

A Szociopoly egy egészen új, interaktív formát vezetett be a hazai színházi közegbe: az érzékenyítő társadalmi társasjátékot.

A darab a mai magyarországi kistelepüléseken élő szegény családok életéről szól. A családok jövedelemre csak segélyekből, alkalmi vagy feketemunkából számíthatnak – ezekből a forrásokból kell valahogyan megélni játékosainknak. A játék konstruálta valóságban mindenki szegény lesz egy-két órára és a saját bőrén fogja érezni a kirekesztődés szorítását. A játék érzelmi energiáját használjuk arra, hogy a résztvevők átélhessék a munka, pénz és erőforrások nélküli mindennapi túlélés feszültségeit.
A falu lakói – akiket a nézők személyesítenek meg – döntéseket hozhatnak. Akarnak-e feketén dolgozni, befizetik-e a villanyszámlát, fordulnak-e uzsoráshoz kölcsönért? Ha egy játékos szembesül azzal, hogy milyen alternatívák közül választhat az, aki szegény, hogy mire is elég a segély vagy a családi pótlék, akkor van esélyünk arra, hogy az intolerancia helyett a szolidaritás irányába forduljon.

Az előadásokat követően a Pécsi Tudományegyetem pszichológia szakos hallgatóiból verbuválódott önkénteseink vezetésével minden alkalommal feldolgozó beszélgetésre is sor került. A beszélgetések során kiderült, hogy a diákok előtt nem ismeretlenek az előadás által felvetett problémák, de saját bőrükön megtapasztalva valósággal sokkolta őket a falusi mélyszegénységben élők megalázottsága, sorsának kilátástalansága…

A projekt az Európai Unió „Polgárok, egyenlőség, jogok és értékek” (CERV) programjának támogatásával valósul meg. Az Európai Bizottság támogatása nem jelenti a projektben megvalósított tevékenységek tartalmának jóváhagyását, amely kizárólag az azt megvalósítók álláspontját tükrözi, valamint a Bizottság nem tehető felelőssé ezen információk bárminemű
felhasználásáért.