VALAMI KÉSZÜL…

109. LAKKASZÖRP
nagyon finom! – egyet fizet, kettőt kap (nincs lakkalekvár)
hajó (18) rozsomák (42) vagy goblinok (51)

Hogy mi van?!

A fenti idézet Varró Dániel A leprikónok átka c. kaland-szerepjáték-meséje sztoritérképének egy pontja. A szomjas troll c. viking legendáriumban megjelent történetből az NKA Színházi Kollégiuma támogatásával készítünk osztályterem-színházi előadást felső tagozatosok számára.

A verses mesét interaktív játékként állítjuk színpadra, vagyis visszük az osztálytermekbe, közösségi terekbe. Célunk a demokratikus vitakultúra fejlesztése. Hogyan? Partnerünk, a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) VOX POPULI c. vitajátékának segítségével. A csapatok, a résztvevő diákok a játék során meghozott döntéseikkel egy kis viking vitézt mozgatnak majd, akinek az a feladata, hogy megtörje a falut sújtó átkot. A verses mese legfontosabb pontjainál választási lehetőséget ajánlunk nekik, így az ő szándékaik szerint folytatódik a történet, maga az előadás. A DIA által fejlesztett VOX POPULI szabályrendszerét felhasználva vitát generálunk, érveket sorakoztatunk pro és contra. Eközben megismerjük a vitákban előforduló legáltalánosabb érveléstechnikai hibákat és gyakoroljuk a disputát, majd szavazással megismerjük a többségi álláspontot. Mindezzel egy demokratikus közösség működését modellezzük, ahol a különböző állásponton lévő csoportok és személyek nem egymás ellenségei, hanem partnerei, szóba kell és érdemes állniuk egymással és ahol komoly következményei vannak a demokratikus játékszabályok semmibevételének.

Tehát merre tovább? Mi legyen? A hajóhoz, a rozsomákhoz vagy a goblinokhoz? …

A Stage Hive videópályázaton különdíjat nyert trailerünkön Fábián Gábor, az előadás rendezője mutatja be az előadás mechanizmusát.
Az előadás létrehozását az NKA Színházművészeti Kollégium támogatja.

#TandemSzínház #Aleprikónokátka #VarróDani #lakkaszörp #DemokratikusIfjúságértAlapítvány #VOXPOPULI #magyarkultúranapja #vitakultúra #játékkultúra #osztályteremszínház #StageHive #NKA