VISSZHANG
kisfilm

Galéria

„Zsolti vagyok. Rosszul működő családban felnőtt gyermek. Állítólag alkoholista. Meg még drogos is.”

Mi lehet függőségeink hátterében? Hogyan kezeljük mások függőségeit? Tagadjuk? Támogatjuk? Megbélyegezzük? Vannak valódi lehetőségeink a segítségnyújtásra? Feladatunk?

Ezekre a kérdésekre keresünk válaszokat nézőinkkel egy családapa, egy férj, egy munkatárs, egy beosztott történetén keresztül, dr. Szemelyácz János pszichiáter/addiktológus/pszichoterapeutával, a kisfilm létrehozásában szakmai partnerünkként együttműködő INDIT Közalapítvány Kuratóriumának elnökével.

Ady Endre, Juhász Gyula, Weöres Sándor, Pilinszky János, Latinovits Zoltán… Csak néhány magyar híresség azok közül, akik súlyos alkoholproblémákkal küzdöttek. Ma Magyarországon a lakosság több, mint 9%-a küzd kisebb-nagyobb mértékben az alkoholizmussal, az éves elhalálozások csaknem 20%-a hozható összefüggésbe alkoholbetegséggel. Az alkoholproblémákkal küzdő férfiak 90%-a tagadja érintettségét. Az alkoholizmus nem feltétlen jelent napi szintű alkoholfogyasztást, és nem minden esetben jár együtt lerészegedéssel.
Mindössze néhány megdöbbentő adat, mellyel bizonyítani szeretnénk milyen iszonyatosan fontos szembenézni a problémával és beszélni róla. Fontos, de nehéz. Nehéz, mert egyrészt tabu, másrészt elfogadott. Mit tehetünk, ha munkahelyünkön, esetleg szűkebb környezetünkben, akár saját bőrünkön tapasztalunk alkoholizmusból fakadó súlyos működési zavarokat?

„Még több ilyen lehetne. Nagyon- nagyon érdekes volt. Sok mindent megtudhattunk a másikról és önmagunkról.”

„Kicsit külsősnek éreztem magam így újként csatlakozva a csapathoz és most kicsit jobb, hogy így megismertelek titeket. Rengeteg mindent kaptam a filmből is…. Sok mindennel nem vagyok egyedül és ez megnyugtat kicsit…”

„Engem megviselt a film, de építő jellegű megviselés volt… Profitáltam belőle.”

„Több irányból is érintette ennek a két órának a témája a mostani gondolataimat… Jó továbbgondolni ezt…”

„Köszönöm a csapatunk nevében, mert most ebben az elzárt, online világban nagyon hiányoznak a találkozásaink és ez most nekem sokat hozott vissza….”

Írta: Fábián Gábor
Dramaturg: Khaled-Abdo Szaida
Operatőr: Rumann Gábor
Fény: Jankó Mátyás
Hang: Nagy Roland
Rendezte: Herczeg Adrienn

Játsszák: Bacskó Tünde, Fábián Gábor,
A beszélgetést vezeti: Dr. Szemelyácz János

A darabban elhangzanak Tisza Kata: A legjobb hely a városban te vagy – Terápiás versek c. kötetéből részletek és Keresztesi József versei

Bemutató: 2020. december 11.

További információk:
Időtartam: 90 perc
Ajánlott életkor: 18 éves kortól
Ideális nézőszám: –
Technikai igények:
filmvetítéshez alkalmas eszközpark (laptop, projektor, vászon / TV internetes csatlakozással)