VISSZHANG

kisfilm

„Zsolti vagyok. Rosszul működő családban felnőtt gyermek. Állítólag alkoholista. Meg még drogos is.”

Mi lehet függőségeink hátterében? Hogyan kezeljük mások függőségeit? Tagadjuk? Támogatjuk? Megbélyegezzük? Vannak valódi lehetőségeink a segítségnyújtásra? Feladatunk?

Ezekre a kérdésekre keresünk válaszokat nézőinkkel egy családapa, egy férj, egy munkatárs, egy beosztott történetén keresztül, dr. Szemelyácz János pszichiáter/addiktológus/pszichoterapeutával, a kisfilm létrehozásában szakmai partnerünkként együttműködő INDIT Közalapítvány Kuratóriumának elnökével.

Az előadás traileréhez kattints a képre!

Ady Endre, Juhász Gyula, Weöres Sándor, Pilinszky János, Latinovits Zoltán… Csak néhány magyar híresség azok közül, akik súlyos alkoholproblémákkal küzdöttek. Ma Magyarországon a lakosság több, mint 9%-a küzd kisebb-nagyobb mértékben az alkoholizmussal, az éves elhalálozások csaknem 20%-a hozható összefüggésbe alkoholbetegséggel. Az alkoholproblémákkal küzdő férfiak 90%-a tagadja érintettségét. Az alkoholizmus nem feltétlen jelent napi szintű alkoholfogyasztást, és nem minden esetben jár együtt lerészegedéssel.
Mindössze néhány megdöbbentő adat, mellyel bizonyítani szeretnénk milyen iszonyatosan fontos szembenézni a problémával és beszélni róla. Fontos, de nehéz. Nehéz, mert egyrészt tabu, másrészt elfogadott. Mit tehetünk, ha munkahelyünkön, esetleg szűkebb környezetünkben, akár saját bőrünkön tapasztalunk alkoholizmusból fakadó súlyos működési zavarokat?

Írta: Fábián Gábor
Dramaturg: Khaled-Abdo Szaida
Operatőr: Rumann Gábor
Fény: Jankó Mátyás
Hang: Nagy Roland

Rendezte: Herczeg Adrienn

Játsszák: Bacskó Tünde és Fábián Gábor

A beszélgetést vezeti: Dr. Szemelyácz János

A darabban elhangzanak Tisza Kata: A legjobb hely a városban te vagy – Terápiás versek c. kötetéből részletek és Keresztesi József versei

Bemutató: 2020. december 11.

A kisfilm galériájához kattints a képre!

További információk:
Időtartam: 90 perc
Ajánlott életkor: 18 éves kortól
Ideális nézőszám: –
Technikai igények:
filmvetítéshez alkalmas eszközpark (laptop, projektor, vászon / TV internetes csatlakozással)

„Még több ilyen lehetne. Nagyon- nagyon érdekes volt. Sok mindent megtudhattunk a másikról és önmagunkról.”

„Kicsit külsősnek éreztem magam így újként csatlakozva a csapathoz és most kicsit jobb, hogy így megismertelek titeket. Rengeteg mindent kaptam a filmből is…. Sok mindennel nem vagyok egyedül és ez megnyugtat kicsit…”

„Engem megviselt a film, de építő jellegű megviselés volt… Profitáltam belőle.”

„Több irányból is érintette ennek a két órának a témája a mostani gondolataimat… Jó továbbgondolni ezt…”

„Köszönöm a csapatunk nevében, mert most ebben az elzárt, online világban nagyon hiányoznak a találkozásaink és ez most nekem sokat hozott vissza….”